Pilule De Stil

Imaginea este cel mai puternic instrument de comunicare!

Bunele Maniere – Despre Punctualitate

Se stie , ca pentru a intra in codul bunelor maniere un obicei trebuie sa fie supus mai intai probei timpului. Pana si etimologia cuvantului ETICHETA , in sensul cunoscut de toata lumea , este semnificativa din acest punct de vedere. Oricat de surprinzator ar parea , ” eticheta „(ceea ce se cuvine ) are la origine o interdictie. In noul parc de la Versailles , gradinarul-sef al lui Ludovic al-XIV-lea a asezat inscriptii prin care cerea sa nu-i fie calcate in picioare peluzele insamintate de curand. Cum aceste inscriptii erau adesea ignorate de nobilimea neatenta si aflate , in paranteza fie spus , in conflict cu regele , bietul om a obtinut din partea Majestatii Sale un decret care prevedea respectarea ” etichetelor „. Astfel , cuvantul a intrat in limbajul curent pentru a desemna o comportare conforma unor norme. Multe obiceiuri nu mai au de mult nici o legatura cu faptele care le-au generat. Cine se mai gandeste astazi , scotindu-si palaria , ca reitereaza gestul de ridicare a coifului prin care cavalerii , la sfirsitul unui turnir , isi descopereau chipul spre a fi recunoscuti de public?

luxury academy

Punctualitatea denotă competenta. Cand te încadrezi în timp, demonstrezi ca încerci sa detii controlul asupra vietii tale si ca nu le permiti situatiilor sa te împiedice sa faci ceea ce îti doresti.

Punctualitatea denota încredere. Într-o societate în care promisiunile sunt deseori încalcate, iar angajamentele, ignorate, oamenii îi apreciaza pe cei care se tin de cuvant. Persoanele demne de încredere se bucura de respectul prietenilor si al familiei. Angajatorii îi apreciază pe angajații care ajung la timp la munca si care respecta termenele limita. Astfel de angajați ar putea fi rasplătiti, acordandu-li-se un salariu mai mare si mai multă încredere

„Punctualitatea este politetea regilor” – Ludovic XVIII

Punctualitatea este o calitate. Calitatea de a face lucrurile în timp, de a termina la timp. Punctualitatea este dovada de respect pe care o aratam celorlalti, este o importanta componenta a etichetei. Timpul este cea mai de pret avere a unui om, de aceea punctualitatea trebuie sa fie un obicei cultivat de la varste fragede. În aglomerata si agitata lume moderna, printre cele mai nepoliticoase lucruri pe care le putem face este sa îi lasam pe ceilalti sa ne astepte. Trebuie sa fim punctuali în tot ceea ce facem pentru a evita haosul cotidian. O persoana punctuala este mereu cu un pas înaintea celorlalti. Cel care ajunge la timp, care preda o lucrare la timp este considerat un bun profesionist. În culturile occidentale, adesea este permisă o întârziere de 10 maxim 15 minute. Noi îi spunem „sfertul academic”. În culturile asiatice, cu precadere în cea japoneză nu exista nicio îngaduire, întarzierea fiind considerata ofensa. Astăzi ne putem baza pe tehnica moderna pentru a ne organiza mai bine. Toate telefoanele au cel puțin funcția de reamintire, agende și calendare. Daca, uneori independent de vointa dumneavoastră se întampla sa întârziati este politicos sa anuntati printr-o convorbire telefonica. Daca stiti cu siguranta ca nu veti respecta o programare, este politicos sa telefonati si cu scuzele de rigoare sa anuntati.

Omul nu traieste singur, izolat, el a devenit om atunci cand, pentru a exista, a fost nevoit sa intre în relatii cu altii. El comunica cu semenii sai, îsi confrunta cu ei ideile, se dezvolta împreuna cu altii, într-un cuvânt: traieste într-o colectivitate sociala careia nu-i este indiferent modul de comportare al fiecarui individ în parte.

Deci, singura lui posibilitate de convietuire în societate este conditionata de respectarea normelor si principiilor etice si morale care guverneaza respectiva societate. A respecta aceste norme înseamna, practic, a raspunde asteptarilor si cerintelor colectivitatii în care traieste. Însa, si acestea trebuie dezvoltate si îmbogatite prin educatie, învatatura, permanenta instruire.

Astazi, reteta succesului poate fi data de integrarea cât mai rapida în „lumea reala”, lume în care se da din ce în ce mai mult importanta aparentelor. Dar chiar si în aceasta lume, bunele maniere reprezinta o adevarata carte de vizita.

Aura,

Cu Stil


Aura Anghel

luxury academy

Articole recente

Stilul este imbracamintea gandurilor noastre!

LUXURY ACADEMY

Luxury Academy este unica academie din România, care pregătește specialiști în Hair Style, Make-Up, Fashion Design și consultanță de imagine, un loc de întâlnire între exigențele de piață și aspirațiile celor ce vor să întreprindă o carieră în Fashion System.

CONTACT

Contactează-ne 004 0726 021 501